Program


HétFü: Felhő a nadrágban / Kosztolányi Dezső Színház ( Szerbia )

HétFü: Felhő a nadrágban / Kosztolányi Dezső Színház ( Szerbia )

független színházi est

 több

Októbertől az évad végéig havi egy hétfői estén a függetleneké a terep a Szegedi Kisszínházban. A THEALTER fesztivált is szervező MASZK Egyesület és a Szegedi Nemzeti Színház új vezetősége úgy döntött, hogy sorozatában a hazai és lehetőség szerint a határon túli független színházi alkotók széles palettáját mutatja meg a szegedi nézőknek. A tervek szerint már nevet szerzett, népszerű alkotók és pályájuk elején álló fiatal művészek egyaránt szerepelnek a változatos műfajokat felvonultató összeállításban: zenés est és próza, klasszikus és kortárs szövegek, összművészeti alkotások egyaránt érkeznek Szegedre a tavaszig tartó szériában.


Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka): Felhő a nadrágban - Vlagyimir Majakovszkij verse nyomán

Szereplők: Béres Márta, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Minja Peković, Nagyabonyi Emese
Az orosz szöveget fordította: Eva Pavletić
Dramaturg: Góli Kornélia
Zeneszerző: Irena Popović Dragović
Díszlettervező: Marija Kalabić
Jelmeztervező: Marina Sremac
Mozgás: Kiss Anikó
Rendezőasszisztens: Szerda Zsófia
Rendező: Kokan Mladenović

A 28. THEALTER fesztivál Közönségdíjas előadása és Különdíjat nyert színésze, Béres Márta, újra Szegeden!

1909-ben Vlagyimir Majakovszkij költő polgártársai arcába vágta a FORRADALOM TÍZ ÜZENETÉT, ezért tíz hónapot töltött rabságban. 1917-ben a forradalom október tíz napján tíz választ adott a tíz üzenetre – tíz választ, melyek megváltoztatták a világot. Azóta tízszer tíz év telt el. Emberek, van-e valakinek ma üzenete a forradalom számára? Vagy kényelmes a rabság? Kényelmes hallgatni e tíz üzenetet a forradalomról? Vagy csak Felhő van a nadrágotokban?

Kokan Mladenović a kortárs szerb színház fenegyereke: szókimondása, humora, valamint bravúros eszközhasználata tette az elmúlt évek egyik legizgalmasabb rendezőjévé. Előadásai jórészt korunk politikai, társadalmi és kulturális problémáit vizsgálják és számos fesztiválon díjat nyertek. Rendszeresen dolgozik határon túli magyar társulatokkal is. Rendezőként nagy sikerrel mutatkozott be Szegeden a tavalyi THEALTER-en a Jami körzet című, szerb-montenegrói-magyar koprodukcióban készült zenés áldokumentumjátékkal, amely a bemutató óta 8 ország, 25 városának 14 fesztiválján 16 díjat nyert.

Idén két rendezése volt látható a fesztiválon: a Felhő a nadrágban a Közönségdíjat, a Shakespeare, Sonnet 66 a fesztivál egyik Különdíját nyerte el, és a a minden esetben téttel bíró színészi játékért Különdíjat kapott Béres Márta is, akit ezúttal két előadásban csodálhatott meg a fesztivál közönsége.

Az előadás hossza: 90 perc szünet nélkül
14 éven felülieknek!

Ajánló


Az előadás a szerző képviseletében eljáró CASAROTTO RAMSAY & ASSOCIATES LTD., valamint a…

A közel 30 éves múltra visszatekintő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik…

Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, nincs…