Program


Imre Zoltán Kortárstánc Fesztivál: VASAS MŰVEK: EXIsT / Tókos A. -ifj. Zsuráfszki Z.: Kaleidoszkop

Imre Zoltán Kortárstánc Fesztivál: VASAS MŰVEK: EXIsT / Tókos A. -ifj. Zsuráfszki Z.: Kaleidoszkop

VASAS MŰVEK / Tókos Attila – Ifj. Zsuráfszky Zoltán: EXIsT / Kaleidoszkóp
táncjáték

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 5. csütörtök, 19:00

VASAS MŰVEK: EXIsT

Jelenkori társadalmunk felveti a kérdést, mit is jelent Nőnek lenni a mai és mindenkori világban. Az előadásban két nő, két individuum keresi a válaszokat, egymástól függetlenül és egymás relációjában. Jelentik egymásnak a barátot, a riválist, a testvért, az anyát, olykor pedig egymás kivetülései, egymás ellenpólusai. Bár különbözőek, a társadalom által feléjük támasztott elvárások sorsközösséget szülnek közöttük. A darab kendőzetlenül, nyers őszinteséggel és fanyar humorral közelíti meg a témakört.  Az előadás táncnyelvében, vizuális és a zenei világában is fellelhető a 21. század dinamikája, a zaklatottság, az erotikus túlfűtöttség, a gátlástalanság és a kiúttalanság érzése. A darab konklúziója sokkal inkább egy kérdés a nézők felé, mint egy egzakt válasz. Hogyan képes egy nő a valódi kiteljesedésre. Hogyan viszonyul az elférfiasodás kérdéséhez. Hogyan képes megküzdeni önnön tükörképével, függőségeivel és legnagyobb ellenségével, az idővel.

Előadók: Esterházy Fanni, Vasas Erika

Alkotó: VASAS MŰVEK
Zene: Halász Gábor
Jelmez: Pintér Áron
Dramaturgia, szcenográfia: Molnár Péter
Koreográfus: Vasas Erika

Az előadás kb. 45 perc, szünet nélkül.

 

Tókos Attila – Ifj. Zsuráfszky Zoltán: Kaleidoszkóp

Az Idéző 1.84 és Kiss-Balbinat Ádám és Szabó Marcell közös estje.

Zene: Bartók Béla, Kiss-Balbinat Ádám és Szabó Marcell
Fénytervező / Technikus: Patai Roland
Tánc/Koreográfia: Tókos Attila és Ifj. Zsuráfszky Zoltán

Kaleidoszkóp
Hommage á Bartók Béla

Az Idéző 1.84 kortárs-néptánc társulat Tókos Attila és Ifj. Zsuráfszky Zoltán, valamint Kiss-Balbinat Ádám és Szabó Marcell Bartók örökérvényű műveiből készített egy rendhagyó estet, melyben a zene és a tánc méltán tiszteleg a híres zeneszerző alakja előtt.

Betekintést nyerünk a magyar idők történeti „kaleidoszkópjába”, mint színesen kavargó változások gyors egymásutánjába. Bartók Béla sokoldalúságát, személyiségének megannyi különbözőségét a darabban megjelenő négy különböző karakter jelképezi. Az előadás egy színes zenei válogatás: egyaránt elhangzanak klasszikus zongorára írt művek, hegedű duók és autentikus népzenék. Bartók zenéje egyben neoklasszicizáló és folk, egyszerre épít az univerzális (európai) zenei hagyományokra, a magyar gyökerekre (a népzene által) és újítja azt meg sajátos hangvétellel, "hagyománytisztelet és megújulás".  Időtlen és örökérvényű, mert tradíció, nemzeti szellem és újítás egyszerre van jelen zenéjében, így az mindenkinek szól, tartalma univerzális. Ehhez méltón szerettünk volna sajátságos hangon megalkotni aktuális néptánc-színházi bemutatónkat egy felvonásban, körüljárva a nagyvárosi létünk és a magyar hagyományos kultúra relációit.

…nem járhatnánk ezen a úton a bartóki örökség nélkül…
feladatunk a méltó emlékezés és a továbbhaladás…

IDÉZŐ 1.84
Tókos Attila és ifj Zsuráfszky Zoltántársulata

Progresszió- Tradíció- Revolúció

Az újítás nem működik gyökereink, kulturális hagyományaink, tánctörténetünk vizsgálata nélkül. Célunk egy jövőbe mutató mozgásnyelv kialakítása a neofolklorizmus jegyében. Formanyelvünk kortárs és modern tánctechnikák fúziója a néptánccal. Színpadi perspektívánk a magyar hagyomány aktualizálása: a jövőbe lépni és a múltat felemelni.

Az előadás kb. 55 perc, szünet nélkül.

A produkciókat az Imre Zoltán Kortárstánc Fesztivál keretein belül mutatjuk be.
A fesztivál az NKA Imre Zoltán Program támogatásával jött létre.

 

Ajánlatunk


„Kérlek szépen, nőt sohase szabad meglepni. Mindig telegrafálni kell jó előre. Ahányszor én még az életben ilyen kedves meglepetést csináltam egy hölgynek, végül mindig én lepődtem meg.” Mondja Gál, Turai szerzőtársa, amikor Annie, a fiatal színésznő félre nem érthető helyzetbe keveredik a szomszédos szobában, aminek sajnos a lány vőlegénye, Ádám is fültanúja lesz. Turai egy briliáns és sziporkázóan szellemes megoldással menti meg a fiatalok szerelmét: a valóságot félreértésként állítja be.

Ajánló


Egy fergeteges akcióvígjáték, melynek egyik különlegessége és humorforrása, hogy mindössze négy színész játssza az összes karaktert. A színészeknek igazi jutalomjátékot,…

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!