Program


Parti Nagy Lajos: Átriumklorid - avagy a színész ötször

Parti Nagy Lajos: Átriumklorid - avagy a színész ötször

Parti Nagy Lajos izgalmas szövege öt teljesen független történetet mesél el...
Időtartam: 120 perc
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. január 18. csütörtök, 19:00

Szereplők: Bíró Kriszta és Hevér Gábor

Díszlet, jelmez: Tihanyi Ildikó
Dramaturg: Marsalkó Eszter
Rendező: Néder Panni

Parti Nagy Lajos izgalmas szövege öt teljesen független történetet mesél el: a búcsúzkodó szerelmesek, a rejtélyes rituáléra készülő cinkostársak, a meghasonlott külvárosi házaspár soha nem találkoznak egymással. Sőt, senki mással sem, hiszen az öt jelenet anyaga a magánélet legintimebb szféráiból származik. Hogy mégis mi közük van a figuráknak egymáshoz, önmagukhoz, hozzánk; hogy párhuzamosan élt magányos életeink valahogy összekapcsolódnak-e – erre keresi a választ az előadás, amelyet Néder Panni állított színpadra. Az öt virtuóz duettben Bíró Kriszta, az Örkény Színház Jászai Mari-díjas színésznője és a Vígszínház szegedi születésű színésze, Hevér Gábor formálja meg a néha nagyon is ismerős figurákat.

Parti Nagy Lajos virtuozitása és a kortárs magyar irodalomban betöltött jelentős szerepe vitathatatlan. Írói szempontból a jelenetek egymástól teljesen különböző, egyedi stílusának létrehozása, azokat egyszerre nézve viszont koherenciát feltételező, egységében is újat jelentő esszenciájának megteremtése igazi kihívás – e feladatra Parti Nagy a lehető legtökéletesebb. Az öt etűdből álló darab színészközpontú, kifejezetten a két főszereplőre íródott. A jelenetek, bár külön-külön egységek, mégis párbeszédben állnak egymással. Fiatal és naiv szerelmesek, negyvenes szeretők, fásult és feszült házasok, a világ elől bezárkózó testvérpár és középkorú, megveszekedett álmodozók. Mind külön életkor, élethelyzet, problémakör és társadalmi státusz megtestesítői – öt különböző helyszínen.

„Az előadásban finom iróniával átitatottan bomlanak ki a kapcsolatok dimenziói, nem példázatszerűen, hanem élesen elkülönülő mini-drámákként. Parti Nagy Lajos és a játékosok által teremtett szituációk élettől duzzadóak, dupla fenekűek s legfőképp humorosak. A két színész átváltozásai, egymásra hangoltságuk, közös lélegzetvételük hozza színre a játékfüzér lényegét: az életérzést, a különleges fílinget, a szétcsúszó érzelmeket, az egymásra utaltság groteszk mozaikjait. Néder Panni rendezése ügyesen fűzi össze a drámai epizódokat. Finom áttűnések, távoli érintkezések, drámai (meg lírai) életképek ornamentikái teszik teljessé a Parti Nagy-miniatúrákat. A dramolettek füzéréből szőtt színes, groteszk szőttes szétterül, szétindázik, s végül összeér. Bíró Kriszta és Hevér Gábor szinte végig lubickolnak a testhezálló szerepekben; jellemábrázolásuk ereje, s a csillámló humor élteti az előadást.” (Kovács Dezső)

A produkció az Átrium Film-Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös ősbemutatójaként jött létre. A program a szegedi MASZK Egyesület szervezésében jött létre.

Kedves Nézőink! Felhívjuk a figyelmüket, hogy az előadás első 15 perce az előcsarnokban (ülőhely biztosítása nélkül) játszódik.

Ajánlatunk


Donizetti két vígoperája szellemesen mutatja be a házasélet fonákját. Az eseménydús történetekben figyelemmel kísérhetünk egy el nem hált nászéjszakát, felbukkan egy álruhás szerető, láthatunk eltűnt férjet, megkerült férjet, de lesz itt csengőszó és lesznek pofonok. Fergeteges zene és virtuóz játék teszi nagyszerűvé ezt a két vérbő olasz komédiát.

A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Mi fán terem a hírszínház? Társulatunk egy előző napi hír alapján állít össze egy teljes előadást a szövegkönyvtől kezdve a színészi alakításokon át a díszletig és a zenéig! Reggel 10-kor tartjuk az olvasó próbát, napközben bepróbáljuk a darabot, este 7-re pedig várjuk Önöket a tegnapi hírből készült előadás premierjére!

Ajánló


Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!